Rikkaruohoihin kätketty rikkaus

Olen viime aikoina tehnyt ahkerasti konservointitöitä, sekä hetkellisesti paininut huolien ja yrittäjyyteen liittyvän epävarmuuden kanssa. Ahdistavat ajatukset, väsymys ja voimakkaat siitepölyallergian oireet ovat tehneet olostani ajoittain tukalan. Olen keskittynyt konservointiin täysillä saadakseni työt ajoissa päätökseen ennen seuraavaa suurta projektia: Vahdon kirkon alttaritaulun konservointia. Tulen toteuttamaan työn kesän aikana entisellä kotipaikkakunnallani Vahdolla (nykyään osa Ruskon kuntaa).

Onneksi tiedän tätä nykyä: pelkkä väsymys voi saada aikaan tunteen, että asiat ovat pielessä. Ja stressi on syytä purkaa välillä, jotta se ei jää kehoon. Vaikka minun olisi pitänyt olla jo pakkaamassa kesän valtavaa työkeikkaa varten, päätin painaa hetkeksi pause-nappia. Otin pitkät aamupäiväunet ja suuntasin sen jälkeen sateen raikkaaseen metsään luonnonsuojelualueelle.

Tuomen kukkien ja kaiken eloon heräämisen tuoksu; lintujen tauoton konsertti; taivaaseen asti ulottuvat narisevat puuvanhukset ja pulahdus pehmeään järviveteen virkistivät jokaisen soluni. Kunnioitusta herättävän luontokokemuksen äärellä elämä asettuu jälleen perspektiiviin. Mikä etuoikeus on saada elää tällä raikkaan vihreällä paletilla, kokea jälleen uusi kevät ja työskennellä sen eteen, mitä rakastaa.

Elämän monimuotoinen puutarha

Kun onnistuu saamaan etäisyyttä ajatuksiinsa, vaikeudet on helpompi nähdä vain yhtenä juonenkäänteenä rikkaassa tarinassa. Säröt, surut ja huolet ovat osa elämän kauneutta. Ja ongelmaan voi ainakin yrittää suhtautua uhkan sijaan haasteena.

Joskus sitä myös jahtaa unelmiaan niin kovasti, että ei huomaa saavuttaneensa niitä. Itse asiassa minä elän jo sitä elämää, mistä olen unelmoinut pitkään. Haaveeni on ollut työskennellä kotoa käsin. Työhuoneen ovi aukeaa suoraan puutarhaan eikä työ edes rajoitu minkään seinien sisään. Olen vapaa työskentelemään ja luomaan luonnossa. Yrittäjyys tapahtuu täysin omilla ehdoillani. Työssä on kaipaamani merkityksen tuntua.

Minulla on nykyään aikaa ja voimavaroja olla aidosti läsnä lapsilleni. Heidän kauttaan pääsen kokemaan maailman jälleen ensikertalaisen uteliain silmin. Ja se, mitä näen, on niin uskomattoman kaunista. Kaikki haluamani on jo täällä.

Näkymä työhuoneeni ovelta

Kolikon kaksi puolta

Todellisten huolien ohessa olen viime aikoina tuntenut epämääräistä ärsytystä kaikesta, mitä en ehdi muilta töiltäni tekemään. Minua on harmittanut, kun en ole voinut hyödyntää tätä inspiroivaa vuodenaikaa luomiseen. Olen joutunut sullomaan luovat ideat mieleni varastohyllylle.

Puutarhassa vuohenputki valloittaa kukkapenkin ja voikukat kukoistavat kaikkialla. Viljelyharrastukset joutuvat tänä kesänä tauolle, sillä olemme Lounais-Suomen työkeikani takia liian vähän kotona. Murehdin myös sitä, että intensiivisen kesätyöni takia, ehdin olla vähemmän lasten kanssa.

Lopulta tajusin, että voin kääntää tästäkin kolikosta paremman puolen esiin ja kiillottaa sen. Luovat ideat yleensä vain paranevat muhiessaan. Lapset saavat viettää enemmän aikaa isänsä, isovanhempiensa ja sukulaistensa kanssa. Ehkä he pääsevät jopa tutustumaan paremmin ystävieni lapsiin Turun seudulla.

Hoitamaton pihamme olkoon tänä kesänä omistettu luonnon monimuotoisuudelle ja eläinten suojapaikaksi. Naapuri ilahdutti minua pihallansa kasvattamien mehiläisten hunajalla. Viehätyin ajatuksesta, että meidänkin pihassa pörräävät mehiläiset, ovat valmistaneet tämän hunajan. Me ruokimme niitä ja ne ruokkivat meitä. Tuskin nuo mehiläiset välittävät, ovatko villiintyneessä pihassamme tänä kesänä kasvavat kukat erikseen kasvatettuja vai luonnonkukkia.

Minä taas saan tilaisuuden elää vielä yhden kesän lapsuuden maisemissa. Voin virkistäytyä metsälammessa, jossa olen luultavasti aikoinaan oppinut uimataidon. Olen saanut ainutlaatuisen mahdollisuuden konservoida sen alttaritaulun, jonka alla olen päässyt ripille ja veljeni on vihitty avioliittoon. Työni tauoilla voin kuljeskella kesäisellä kylänraitilla lapsuusmuistoissani ja ostaa jäätelöä pikkukaupasta entiseltä perhepäivähoitajaltani. Ehkä tänä kesänä vihdoin opin nauttimaan joka nuolaisusta. Ja käsitän, ettei kaikkia herkkuja voi, eikä pidä saada kerralla. Tästä voi tulla ihan paras kesä.

Toivotan rikasta ja värikästä kesää kaikille!