Herkkyys ja naisenergia

Minulle tuntuu tärkeältä avata teille lukijoille hieman, mistä yrittäjäidentiteettini ja yritykseni nimi muodostuvat. Haluan erityisesti kertoa, mitä herkkyys minulle merkitsee. Lisäksi aioin nostaa esille lukuisia upeita yrittäjänaisia, jotka ovat olleet yritykseni taustatukena ja luomassa sen visuaalista ilmettä.

 

Herkkyyden merkitys

Herkkyyden ja varsinkin sanaparin ”Herkkä Sävy” voisi helposti tulkita tarkoittavan hempeyttä ja pastellinsävyjä. Sen vuoksi joku saattaa yllättyä, että käytän omissa maalauksissani melko voimakkaita värejä eikä yritykseni visuaalinen ilme ole pelkkää pastellia. Minulle herkkyys merkitsee enemmänkin halua herkistyä asioiden äärelle, tuntea voimakkaammin ja nähdä nyansseja. Myötätunto ja suojelunhalu, jota koen kaikkea elollista kohtaan, saattavat olla sitä vaaleanpunaisen hentoa puolta minussa. Olen myös perusolemukseltani rauhallinen ja lempeä.

Herkkyys ei suinkaan minusta tarkoita haurautta ja heikkoutta. Olen lopulta luonteeltanikin aika itsenäinen ja voimakastahtoinen oman tieni kulkija. Nautin kontrasteista ja minusta vastakohdat ovat maailman sielu. Halu tehdä asioita hieman vastakarvaan ja ”kiltin tytön syndrooma” ovat kuin vastakkaisia voimia minussa.

 

Visuaalisen ilmeen synty

Kesyttämätön ja epäsymmetrinen luonto sekä kuriton luovuus ovat läsnä myös yritykseni logossa. Alkuperäisen logoideani jatkojalosti valmiiseen muotoonsa yrittäjä Sari Karhu ideaKarhusta. Hän kiteytti hienosti suunnittelutyönsä alkuvaiheessa ajatuksen, että logossani rauhallinen harmonia saisi seurakseen vähän villiä energiaa. Hän suunnitteli logon yhteydessä myös yritykselleni yhteensopivat värisävyt ja fontit. Valitut värisävyt ovat hänen sanojensa mukaan ”soinnikkaan jänteviä, kuin luonnon klassista musiikkia”. Hän tavoitti suunnittelutyössään uskomattoman hyvin oman visioni.

Luontokin on vastakohtia täynnä. Mullasta esiin puskeva tuore verso on haavoittuvaisen herkkä ja samalla voimakas. Lakastunut kasvi taas voi olla samaan aikaan hento ja veistoksellinen. Tämä on mielestäni paljon mielenkiintoisempaa kuin vaikkapa täyden kukoistuksen vaiheessa olevat kesäkukat. Ehkä sen vuoksi kevät ja syksy ovat aina inspiroineet minua muita vuodenaikoja enemmän.

Tuo logossani esiintyvä vaalean punertava, herkkä sävy on lähellä sitä, mitä taiteessa pidetään ihonvärinä. Olen valinnut sävyn sillä ajatuksella, että yritystoimintaani ohjaavat inhimillisyys ja pehmeät arvot. Konservaattorille ihonväri on myös konkreettisesti herkkä sävy, sillä esimerkiksi lika ja kellastunut vanha lakkapinta muuttavat maalauksessa erityisen voimakkaasti juuri heleää ihoaluetta.

Entisen yrittäjäkumppanin Anna Lehikoisen konservoima E.J.Löfgrenin maalaus ”Psyke”vuodelta 1851. Maalaus kuuluu Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmaan, joka on sijoitettuna Orimattilan taidemuseoon. Tämä kuva on otettu puolivälissä kellastuneen lakkapinnan poistoa. Kuvasta näkyy hyvin, kuinka herkkä ihonväri on sävynmuutoksille.

Nettisivujeni ilmeestä saan kiittää myös verkkosivujen tekijää Internesian Mari Lepistöä sekä taiteelliset luomukseni ikuistanutta Studio JenniMarian ammattivalokuvaajaa Jenni-Maria Könöstä. Kiitoksen nettisivujeni kuvista ansaitsevat myös taidekonservaattori ja entinen yrittäjä Anna Lehikoinen, konservaattori ja kultaaja Suvi von Essen sekä ammattivalokuvaajat Niina Töyrylä ja Anna Jarvansalo.

Herkkyyden voimaa

Tein paljon ajatustyötä viime vuonna, kun nousin uupumuksen suosta. Se oli pitkälti yksinäistä, sisäänpäin kääntymisen aikaa. Aivan yksin en kuitenkaan olisi henkiseen kasvuun pystynyt. Minua auttoi eräs upea yrittäjä, mentorini Pipsa Valkeila. Hän sanoi minulle uupumuksen ollessa pahimmillaan, että saat näyttää herkkyytesi, se on voimavarasi. En tuolloin ihan ymmärtänyt, mitä se tarkoitti. Nyt uskon hänen viestiinsä: sisälläni todella on herkkyyttä ja myötätuntoa, jota maailma tarvitsee.

Naistaiteilijoita on joskus historiassa mitätöity ja pidetty sopivina vain ”vähäpätöisempien” aiheiden kuten luonnon, lasten ja lemmikkien kuvaajiksi. Sanonpahan vaan, että tämä naisiin tyypillisesti yhdistetty heikkous ja herkkyys valjastuu kyllä nykymaailmassa energiaksi ja voimaksi. Tässäkin jutussa on tullut esille minun lisäkseni aika monta inspiraatiota, herkkyyttä, energiaa ja myötätuntoa ympärilleen levittävää nykyistä ja entistä naisyrittäjää.